Paskelbta

Karamelinis riešutų pyragas

Pagrindui reikės:

  • 130 g labai šalto sviesto 1,5 st.
  • miltų (550 C arba D)
  • 0,5 st. cukraus (kitą kartą naudosiu perpus mažiau)
  • truputis druskos
  • 1 kiaušinis (L dydžio)

Įdarui:

  • 1 st. grietinėlės (35-36 % riebumo)
  • 0,5 st. cukraus
  • 0,25 st. rudojo cukraus
  • 0,25 st. medaus
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • 1,75 st. įvairių  riešutų (pakepintų ir susmulkintų)
  • 0,5 a. š. druskos

Dubenyje sumaišome miltus, cukrų, druską. Supilame miltų mišinį į smulkintuvą, ten pat sumetame kubeliais pjaustytą sviestą ir smulkiname, kol masė tampa panaši į avižų dribsnius. Tuomet po šaukštą pilame paplaktą kiaušinį. Tešlą išimame iš smulkintuvo, suminkome į kamuolį, dedame į maišelį ir šaldome  pora valandų. Atšalusią tešlą iškočiojame, kepimo inde suformuojame pyrago pagrindą. Tešlą subadome šakute, šaldome dar 30 min. Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių. Pagrindą kepame apie 15 min.

Įdarui skirtą grietinėlę, abiejų rūšių cukrų, medų, apelsino žievelę pilame į puodą aukštomis sienelėmis ir verdame karamelę (nuo užvirimo – apie 6-10 min. ant kaip įmanoma stipresnės ugnies). Paruošta karamelė turi būti švelniai rusvos spalvos, tačiau skysta. Į karamelę galiausiai įmaišykite riešutus ir druską. Pilame paruoštą įdarą į tešlos krepšelį ir kepame pyragą dar 25 min.