Paskelbta

Kokius riešutus sveikiausia valgyti?

reikia mirkyti riešutus dziovinti vaisiai seklos

Tam, kad gautume didžiausią naudą iš riešutų ir sėklų, reikalinga pasidomėti, kokius riešutus ir sėklas sveikiausia valgyti.

Ne paslaptis, kad riešutai ir sėklos yra tikras naudingųjų medžiagų ir vitaminų šaltinis. Tačiau ne kiekvienas žmogus žino, kad norint įsisavinti kuo daugiau naudingų medžiagų iš riešutų ir sėklų, juos geriausia vartoti termiškai neapdorotus, šviežius, nesūdytus.

Riešutų ir sėklų nauda

Riešutuose ir sėklose mažai sočiųjų riebalų, tačiau jie turi daug maistinių skaidulų, vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų. Šie augalinės kilmės produktai neturi cholesterolio, juose itin mažai druskos.

Riešutai ir kai kurios sėklos gali būti vartojami kaip augalinės kilmės baltymai vietoje mėsos, sūrio ar kiaušinių. Renkantis riešutus ar sėklas kaip baltymų šaltinį, verta žinoti, kad 45 g riešutų ar sėklų atitinka 90 g mėsos, vištienos ar žuvies.

Kokius riešutus ir sėklas sveikiausia valgyti

Tam, kad gautume didžiausią naudą iš riešutų ir sėklų, juos geriausia vartoti termiškai neapdorotus, šviežius, nesūdytus. Tokie riešutai ir sėklos turi daugiau maistingųjų medžiagų, mažiau druskos. Su aliejumi pakeptuose riešutuose ir sėklose riebalų kiekis paprastai padidėja apie 10 proc., todėl geriau juos kepinti patiems namuose sausai, be papildomų riebalų įkaitintoje keptuvėje ar orkaitėje. Nors riešutuose ir sėklose daug maistingųjų medžiagų, tačiau juos reikia vartoti saikingai. Dienos norma – apie 25–28 g.

Nesilaikant rekomenduojamų dienos normų, mes ne tik rizikuojame suvartoti didesnį kiekį kalorijų, tačiau ir galime sutrikdyti savo virškinimo veiklą. Riešutai ir sėklos dėl savo ypatingų gamtinių savybių kai kuriems žmonėms gali būti sunkiai virškinami. Jei ir Jūs susiduriate su tokiomis problemomis, jų išvengti padėtų riešutų ir sėklų mirkymas. Daugiau apie mirkymo naudą, galite sužinoti šiame straipsnyje.