Paskelbta

Karamelinis riešutų pyragas

Šis karamelinis riešutų pyragas yra vienas skaniausių desertų, kokius tik galima sugalvoti. Tvirtesnis pagrindas, burnoje tirpstanti karamelė ir traškūs riešutai padaro šį pyragą tikrai išskirtintį.  Labai saldus, labai nuodėmingas ir labai tinkantis šaltoms žiemiškoms dienoms.

Pagrindui reikės:

  • 130 g atvėsinto sviesto(kuo šaltesnis, tuo geriau)
  • 1,5 st. kvietinių miltų
  • 0,5 st. cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 1 kiaušinis (L dydžio)
  • Norėdami tamsaus pagrindo galite įmaišyti kelis šaukštus kakavos.

Įdarui:

  • 1 st. grietinėlės (35-36 % riebumo)
  • 0,5 st. cukraus
  • 0,25 st. rudojo cukraus
  • 0,25 st. medaus
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • 1,75 st. įvairių pakepintų ir susmulkintų riešutų
  • 0,5 a. š. druskos

Gaminimas:

Pirmiausia pasiruošiame pyrago pagrindą. Dubenyje sumaišome miltus, cukrų, druską (ir kakavą, jei gaminsime kakavinį pagrindą). Supilame sausų produktų mišinį į smulkintuvą, ten pat sumetame kubeliais pjaustytą sviestą ir smulkiname, kol masė tampa panaši į avižų dribsnius. Tuomet po šaukštą pilame gerai išplaktą kiaušinį. Tešlą išimame iš smulkintuvo, suminkome į kamuolį, įdedame į maišelį ar maistinę plėvelę ir šaldome pora valandų. Atšalusią tešlą išimame ir iškočiojame, kepimo inde suformuojame pyrago pagrindą. Tešlą subadome šakute, šaldome dar 30 min. Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių. Pyrago pagrindą kepame apie 15 min.

Įdarui skirtą grietinėlę, abiejų rūšių cukrų, medų, apelsino žievelę pilame į puodą aukštesnėmis sienelėmis ir verdame karamelę (užvirus pavirti dar apie 6-10 min. verdant ant kaip įmanoma stipresnės ugnies). Paruošta karamelė turi būti švelniai rusvos spalvos, tačiau skystoka. Į karamelę galiausiai įmaišykite smulkintus kepintus riešutus ir druską. Pilame paruoštą įdarą į tešlos krepšelį ir kepame pyragą dar 25 min.

Pyrago sluoksniai priklausys nuo pasirinktos kepimo skardos, kuo ji mažesnė, tuo storesni gausis  pagrindo ir karamelės- riešutų sluoksnis. Įdomesniam skoniui išgauti rekomenduojame pabandyti Karališki riešutai sausai skrudintus ir silpnai sūdytus riešutus ar jų mišinius. Karamelės ir druskos derinys šiam pyragui suteiks dar daugiau pikantiškumo.